26 Kasım 2009 Perşembe

Bayram için Şöbiyet yapalım mı?




Çok ballı, şerbetli tatlılar pek ağır gelir bana. Sonuçta kurban bayramı bu. Bir sürü et yenilecek, o kadar ballı şeyler vücuda zararlı kalorisi de bol. 4 gün için vücudun dengesini bozmanın alemi yok. Hem göze hem damağa hizmet veren bir tarif veriyorum. Kolayca da yapabilecekseniz.






Malzemeler...

Yarım kiloluk baklavalık yufka,
4 bardak su,
3 bardak şeker,
4-5 damla limon suyu,
100 gram antep fıstığı içi,
150 gram tereyağı,
İçi için 1 dilim kaymak.
Üzeri için yarım dilim kaymak.






Hazırlanışı...

Yufkalarmızı 5 dakika havalandırmamız gerekiyor. Onları pakedinden çıkardıktan sonra biz yağımız eritmeye başlayalım. Bu arada bir tencere de suyu ve şekeri karıştıralım ve kaynatalım. Kaynamaya yakın limon suyunu ekleyelim. O kaynayıp ılınana kadar tatlımız pişmiş olacak. Yufjaların arasını eriyen yağ ile yağlayarak 10 kat üst üste gelecek şekilde dizelim.







 10 kat dizdikten sonra 10 cm. lik kareler halinde keselim. Karelerin içine yaklaşık 1 tatlı kaşığı kaymak koyup 3- 4 tane antep fıstığını elimizle ufalayıp üstüne koyalım. Üçgen olacak şekilde kapatıp suyla kapanacak köşelerini hafifçe bastıralım. Aynı sigara böreğinin uçlarını kapattığımız gibi.



 Fırın tepsisini tereyağını fırçayla sürerek yağlayalım. Dizdiğimiz şöbiyetleri 15 dakika 200 derece de pişirelim. 15 dakika sonra üzerine yaptığımız şerbetten fırça ile sürelim. Bu üzerinin parlak parlak olmasını sağlayacaktır. 15 dakika da bu şekilde 150 derece de pişirelim. Çıkardığımızda şerbetini dökelim. Üzerini fıstıkla süslüyelim. İkram ederken de kaymak ilave edelim.Benim yufkalar tepsiye fazla geldi ve ikinci bir tepside katı 5 adetten dikdörtgen parçalarla rulo yaparak ikinci bir çeşit daha tatlı yaptım. Dolayısıyla kaymak yetmedi. Üzerine ikram için yarım dilim kadar daha kaymak almanız gerekecek. Son olarak bu tatlıyı misafirlerinize bayram ziyaretleri için yaptınız, sakın hepsini kendiniz yemeyin:) Hepinizin kurban bayramı kutlu olsun. Afiyet olsun.. 























0 yorum:

mutfak sanattır!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP